Syrah

Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van Syrah. Vanwege haar mooie naam werd lang gedacht dat de druif Perzisch of Syrisch was of dat de oorsprong in de stad Syracuse lag. Anderen zeggen dat de eerste wijnranken werden aangeplant op de heuvels van Hermitage. Syrah is in ieder geval het meest aangeplante druivenras in de noordelijke Rhône. De druif groeit daar al sinds de Romeinse tijd. Volgens kenners worden in de gemeentes als Hermitage, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph nog steeds de beste Syrahwijnen ter wereld verbouwd. “De Beste” is natuurlijk subjectief en we laten jullie graag als wijnliefhebber de verschillende facetten van deze krachtige en kruidige druif ontdekken.


Naast de Noordelijke Rhône, wordt de druif over zowat het hele Zuiden van Frankrijk verbouwd en daarnaast ook telkens in de warmere klimaten wereldwijd. In Australië, waar de druif Shiraz wordt genoemd, maar ook in Portugal, Zuid-Afrika, ... weet men maar al te goed welke prachtige wijnen er gemaakt kunne worden met deze druif.

Waar de druif in de Noordelijke Rhône vrij rijk en krachtig is, met aroma’s van zwarte peper, zwarte kersen, pruimen en stevige tannines, wordt hij in warmere klimaten vaak gekenmerkt door de aroma’s van blauwe bessen, vijgen, bramen en Provençaalse kruiden.


Klassieke wijn en gerecht combinaties zijn die met lamvlees. En het klopt, die twee zijn voor elkaar gemaakt. Maar er kan een heleboel meer. 

Uiteraard hoort bij deze stevige wijn een stevige maaltijd, met wat vet, kruiden en wat pit. Een beetje zoals de wijn zelf dus.

Syrah laat zich ook fantastisch mengen met andere druivensoorten. Denk aan de GSM-blend zoals bij Châteauneuf-du-Pape. GSM-wijnen bestaan uit Grenache, Syrah en Mourvèdre. Soms aangevuld met Cinsault en andere druivenrassen. Syrah zorgt in dit geheel voor structuur, tannine en donker fruit.

Ontdek de wijnen met de Syrah druif hier.