Roberto Sarotto

Roberto Sarotto maakt wijnen in het idyllische Piëmonte, in Noord-West Italië. 
Voor we verder kijken naar de prachtige wijnen die gemaakt worden op dit domein, doen we eerst uit de doeken hoe het wijnbedrijf is ontstaan en wat ze precies doen.

Eind de jaren 1700 vestigde Giuseppe Sarotto zich in het dorpje Barbaresco, waar ook de gelijknamige wijnen van komen. Giuseppe was een eenvoudige landbouwer, die naast de klassieke gewassen, ook een stukje wijngaard verbouwde. Na zijn dood verdeelden zijn 3 zonen, Giulio, Giovanni en Giacomo de wijngaard onder hun drie.

Het is Giacomo die begon met het maken van zijn eigen wijn en gedurende de jaren 1800-1900 groeide het bedrijf exponentieel. Op dit moment focuste het bedrijf zich vooral op de productie van Dolcetto, een druif die eenvoudige wijnen geeft en die in bulk werd verkocht over de hele wereld.

Roberto Sarotto, de huidige eigenaar, stapte af van het pad van de massaproductie en begon kwaliteit voorop te zetten. De focus verlegde zich van de eenvoudige wijnen op basis van Dolcetto, naar complexe, krachtige wijnen op basis van Nebbiolo, Barbera, Cortese en Arneis.

Ondertussen is de firma gegroeid tot een internationale speler, waarvan de wijnen wereldwijd verdeeld worden. De wijnen die er gemaakt worden blinken uit in hun kracht, extractie en finesse.
Denk daarbij zeker aan de beroemde Barbaresco, op basis van de Nebbiolo-druif. Ze maken even goed enkele minder bekende wijnen uit de regio, zoals de ietwat strakkere witte Arneis, met zijn aroma’s van citrus en witte bloemen. Toch liever een rode wijn? Ontdek dan snel de Barbera d’Alba Elena, genoemd naar de dochter van Roberto en een absolute klasbak. Ontdek de wijnen hier.