Lorenzo Zonin van Podere San Cristoforo

Het verhaal van dit domein gaat terug naar begin vorige eeuw. In 1901 richtte een zekere Cristoforo, de jongste van vijf uit een boerenfamilie, een boerderij op in Maremma. Op een steenworp van de Middellandse Zee teelde hij er olijfbonen, druiven en granen. Tijdens de Grote Oorlog werd hij opgeroepen en kwam niet meer terug.

Het eigendom werd verwaarloosd voor bijna 80 jaar. Tot begin de jaren 2000 Lorenzo Zonin er neerstreek en er met trots zijn eerste wijn in 2007 voorstelde. Lorenzo Zonin is een telg uit de beroemde wijnmakerfamilie Zonin uit Veneto. Lorenzo maakt, met veel passie en respect voor de natuur, elegante, eerlijke en ambachtelijke wijnen met lage opbrengsten in Maremma.


Wijngaard
Podere San Cristoforo wordt gekenmerkt door een zacht briesje dat steeds doorheen de wijngaard blaast. Dit zorgt voor gezonde druiven en gematigde zomertemperaturen. Deze wind is dus een fundamentele factor voor de optimale rijping van de druiven en voor de volledige ontwikkeling van hun aromatische componenten.
Het is een kleine wijngaard van 17 hectare met een productie van 60 000 flessen. Hij verbouwt er de druivensoorten Sangiovese (10 hectare), Petit Verdot (2 hectare), Syrah (1 hectare) , Vermentino en Trebbiano (2 hectare).


Biodynamisch
De wijnmakers gebruiken de beste landbouwkundige technieken om zo druiven van de hoogste kwaliteit te kunnen produceren. De biodynamische methode biedt zeer eenvoudige hulpmiddelen die al heel lang in de landbouw worden gebruikt om de aarde vruchtbaarder te maken en de wijnstok weerbaarder te maken. Lorenzo is er van overtuigd dat de kwaliteit van de wijnen voortkomt uit het respect voor de bodems en de zorg voor de wijngaarden. In de strijd tegen wijngaardziekten maakt de biodynamische methode gebruik van een preventieve aanpak die het hele ecosysteem in evenwicht brengt om de natuurlijke afweer van de wijnstok te versterken.

Wijnfilosofie van Lorenzo
Een goede wijn gemaakt met weinig technologische bijdrage vraagt om een gezonde wijngaard, wat leidt tot fruit van hogere kwaliteit. Dit geeft ons een wijn waarvan we de oorsprong kunnen herkennen bij het eerste slokje: een wijn die niet ieder jaar technisch perfect of constant is, maar het ware karakter van de oogst vertoont.

Ontdek hier de wijn van Lorenzo.