Domaine Cailbourdin

Alain Cailbourdin is een autodidact die in 1980 zijn eigen wijnhuis opricht en nu met zijn zoon Loïc het domein verder uitbouwt. Echte ambachtsmannen die werken met het grootste respect voor de natuur. De filosofie is dat kwaliteitswijn begint bij kwaliteitsdruiven.

Het zal dan ook niet verwonderen dat het wijnhuis aangesloten is bij het keurmerk Terra Vitis. Deze organisatie staat voor duurzame kwaliteitswijnen met een groot respect voor zowel mens, natuur als milieu. Vanuit hun passie onderwerpen Terra Vitis wijnboeren in Frankrijk hun wijnen aan een streng ecologisch concept. Vanaf de stok tot aan de botteling.

Het leuke aan de twee wijnen die we aanbieden bij Bottled Poetry is dat Alain en Loïc er een erezaak van maken om enkel met druiven van specifieke terroirs te werken voor elk van deze wijnen. Elke cuvée heeft dus zijn eigen verhaal.

Zo worden de druiven voor de wijn “Les Cris” geoogst op Zuidwest georiënteerde hellingen met zuivere kalksteen. Dit terroir zorgt voor een krachtige en minerale wijn. 

Daarnaast hebben we het vlaggenschip van het wijnhuis, “Triptyque”. De druiven van deze wijn worden geoogst van de oudste wijnstokken van het domein (meer dan 70 jaar oud!), wat een enorme concentratie aan smaken met zich meebrengt. Deze stokken staan geplant op een ondergrond die rijk is aan mergel en silex. De wijn wordt gedurende 1 jaar op eiken vaten te rusten gelegd (25% nieuwe eik, om de kwaliteit van het fruit niet te overstemmen). Daarna rust de wijn nog eens 1 jaar op de fijne droesem, om zo een ongelooflijk diepe smaak te creëren.

Ontdek hier de wijnen van Alain en Loïc.


Pouilly-Fumé is de regio die vaak in een adem genoemd wordt met Sancerre en de gelijkenissen zijn inderdaad treffend. Ze gebruiken beide dezelfde druif voor hun witte wijn (Sauvignon Blanc), liggen beide langs de oevers van de Loire en maken beide fijne, eerlijke en zuivere wijnen. Laat dit u echter niet ontmoedigen om deze producent een kans te geven. Deze wijnen verdienen een vaste plek op uw feesttafel.

Nog een weetje: Pouilly-Fumé is steeds afkomstig uit de Loirestreek. De wijn wordt gemaakt op basis van de Sauvignon Blanc druif met typisch frisse zuren. Niet te verwarren met Pouilly-Fuissé uit Macon, Bourgogne. Deze wijn wordt gemaakt op basis van de Chardonnay druif en heeft een romig, vol karakter.