Albariño, dé witte druif in Rías Baixas

Galicië, met de appellatie Rías Baixas, is een van de mooiste gebieden van het "Groene Spanje". Het is gelegen in het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland, aan de Atlantische Oceaan. Met de nevels op de heuvels, de granieten kastelen, de groene velden en de rotskusten waan je je precies in Ierland.
Op het eerste gezicht lijkt Rías Baixas misschien niet op een geprivilegieerde druiventeeltregio, maar de combinatie van het klimaat, het landschap, de bodem en de inheemse druivensoorten - zoals de winterharde Albariño - vormt net de ideale basis is om er unieke en hoge kwaliteitswijnen te produceren.

De regio wordt gekenmerkt door gematigde temperaturen het hele jaar door, oceaannevels en een gemiddelde jaarlijkse regenval die op sommige plekken bijna drie keer zo hoog is als het nationale gemiddelde. Het vochtige, door de Atlantische Oceaan beïnvloede klimaat in Galicië wordt echter in evenwicht gehouden door meer dan 2.200 zonuren, voldoende om ervoor te zorgen dat de kenmerkende druif Albariño van Rías Baixas volledig rijpt en wijnen kan produceren met een goede natuurlijke zuurgraad en een intens aromatisch profiel.

In Rias Baixas worden de wijnstokken traditioneel geleid op een draadlatwerk ondersteund door granieten palen die een parra wordt genoemd. Parras zijn tot twee meter hoog, waardoor de wind er doorheen kan stromen voor maximale circulatie om schimmel te voorkomen en een gelijkmatige rijping te bevorderen.

Albariño is een wijn die het waard is om uitgebreid in je glas te snuiven. Verwacht aroma's van citroenen, limoenen, peer, pompelmoes, kamperfoelie, nectarine en af en toe sinaasappelschil en bijenwas, ondersteund door subtiele geuren van nat graniet en basilicum. Wanneer je de wijn proeft, zul je onmiddellijk genieten van de verrukkelijke zuurgraad, een volle, zoute smaak en een lange frisse afdronk met een subtiele bittere toon.

Deze witte wijn kan het best een jaar of twee na de oogst worden gedronken. Dit zorgt ervoor dat de wijn zijn kenmerkende zuurgraad en krachtige, fruitige aroma's behoudt.

Albariño is een uitstekend aperitief en past bij alles wat uit de zee komt: oesters, kreeft, coquille en garnalen. Ook sushi kan, vooral met avocado. Door de hoge zuurgraad kun je deze wijn ook goed combineren met Thaise, Marokkaanse en Indiase gerechten.

Ontdek deze Spaanse witte parel.